Posmatranje noćnog neba

Običnim dvogledom možete na nebu posmatrati gomilu objekata. Naravno, što je instrument za posmatranje neba veći veći je i broj objekata ćete videti, a i slika biće jasnija i veća.

Mnogi očekuju da će pogledom kroz teleskop videti galaksije u jasnim bojama sa zvezdama u njihovim spiralnim kracima. Nažalost za takvo mišljenje su “krive” Hablove i slike drugih jakih teleskopa. U dvogledima i manjim amaterskim teleskopima objekti na nebu izgledaju znatno drugačije i bez boja. Tak se obradom astrofotografija, dobijene kroz slabije teleskope, u raznim računarskim programima dobijaju boje. Obično galaksije izgledaju kao male mrljice, osim Andromede koja može da se vidi bolje od ostalih, na planetama se radujemo ako primetimo nekoliko detalja i slično. Međutim, jesu Hablove slike one koje ostavljaju bez daha, ali videti uživo neki od tih objekta u realnom vremenu je nazamenljivo, pa makar i kao mrlju.

Ali to ne znači da ne možemo uživati sa onom opremom koju trenutno posedujemo. Ovih dana, pa i narednih meseci na nebu možemo uživati u mnogobrojnim galaksijama, maglinama i po nekom planetom u sazvežđima Lav, Devica i Berenikina kosa, koje sam izdvojio za ovu priliku: 

Sazvežđe Lav

U sazveđu Lav odmah ispod zvezde Chertan mogu se naći dve galaksije M65 i M66. Ako pratimo paralelno zamišljenu liniju koja spaja ovu zvezde i najsjajniju zvezdu u Lavu, Regulus, naićićemo na još dve galaksije M95 i blizu nje M96, kao i galaksiju M105. Ispod ovih galaksija na slici se vidi i planetoid Juno.

Sazvežđe Devica

U sazvežđu Devica se trenutno nalazi planeta Saturn, koja je prava poslastica kada je u pitanju posmatranje planeta, pored Jupitera naravno. Tu je i galaksija M49 i jedna od najpopularnijih Sombrero galaksija.

Sazvežđe Berenikina kosa

Ovo sazvežđe se obeležava najčešće na kartama pomoću dve linije koje spajaju tri najsjajnije zvezde u njemu. Ove zvezde u ovom sazvežđu jesu najsjanije, ali u odnosu na okolinu nisu i malo se teže uočavaju. Magnitude su im od 4,20 do 4,35. U ovom sazvežđu se mogu videti zvezdana jata M3 i M 53, kao i galaksija Black eye.

U ovim sazvežđima se, naravno, može videti još obekata, ali su ovi najzanimljiviji i pristupačni su i slabijim instrumentima. Zašto sam izabrao baš ova tri sazvežđa? Zato što se između njih na nebu nalazi jato galaksija od kojih veliki broj možete posmatrati amaterskom opremom.

Jato galaksija u sazvežđu Devica

Kao što se vidi sa slike u ovom jatu se nalazi gomila Mesijeovih (M) objekata. Jedinstveno mesto na nebu gde se na “malom” prostoru može uživati u posmatranju velokog broja galaksija. Gore desno se vidi druga zvezda po sjaju u Lavu, dole zvezda Vindemiatrix u Devici i gore desno se nalazi sazvežđe Berenikina kosa.

Slike su preuzete iz zvezdanog programa Stellarium.  

Leave a comment