Prognoze mogućih zemljotresa u Srbiji

Za početak nekoliko reči o skalama kojima se meri energija i intenzitet potresa.
Jačina zemljotresa, odnosno energije koja se javlja u hipocentru (žarištu) meri se Rihterovom skalom, a izražava se magnitudom koja ima oznaku – M. Dobija se na osnovu instrumentalnih i makroseizmičkih podtaka. Ova skala ima 9 stepeni. Od 3 stepeni M je osetan samo ako ste u zatvorenom prostoru, sa 6 stepeni M nastaju srednja oštećenja, a sa 8 M i preko totalna razaranja.
Intenzitet zemljotresa se iznačava sa – I, a predstavlja oslobodjenu količinu energije u žarištu i predstavlja rušilački efekat zemljotresa na površini Zemlje i iskazuje se Merkalijevom skalom (MCS), koja je prihvaćena u Evropi, a postoje još neke. Ova skala ima 12 stepeni. Zemljotres od 5 MCS je osetni, 9 MCS je rušilački, a 12 kataklizmični (pojavljuju se talasi na površini zemlje).

hipoepi

Hipocentar je mesto u dubini zemlje gde je zemljotres nastao, a epicentar je mesto na površini zemlje (obično iznad hipocentra) gde je udar najjači.
Na bazi geoloških proučavanja na ovim prostorima predvidjaju se:
Potresi 9 stepeni MCS u narednih 100 godina (a može i za nekoliko dana) se mogu očekivati na Kopaoniku, Svilajncu, Lazarevcu i na više mesta na Kosovu i Metohiji.
Potresi 8 stepeni MCS se predvidjaju kod Banja Luke, nekim mestima u Makedoniji, Crnoj Gori (njena obala), Vojvodini (Fruška Gora, Ada, Kanjiža), Šumadija, Velika Morava, Loznica, Krupanj.
Potresi 7 stepeni MCS se očekuju na puno mesta u Srbiji i okolini.
Potresi 6 stepeni MCS se očekuju u severnim delovima Crne Gore i središnjoj Makedoniji.
Potresi 5 stepeni MCS se očekuju oko Drine i istočne Bosne.
Prema prognozama seizmologa u narednih 30-ak, 40-ak godina se mogu aktivirati zemljotresi u centralnoj Srbiji – Kosmaj, Lazarevac, Rudnik i Svilajnac.
Takodje, Kopaonička oblast spada u veoma trusna područija i tu se u narednih nekoliko desetina godina očekuje razoran zemljotres.
Medjutim, iako ovo deluje obeshrabrujuće Srbija nije u globalu trusno područije. Ipak, s vremena na vreme se dogodi po neki zemljotres malo većih razmera.

rihter

Evo nekih primera:
1972 – jači potresi u Pomoravlju
1976 – veći broj potresa u Makedoniji
1979 – razoran zemljotres zahvata Crnogorsko primorije (od Boke Kotorske do Ulcinja)
1980 – jak zemljotres u oblasti Kopaonika i narednih 7 godina aktivnost ne prestaje, tako da su zabeležena 4350 potresa preko 3 MCS
1985 – jak zemljotres u Negotinu.

————————-

Korišćena literatura:

“Osnovi Geologije”, dr Predrag Nikolić, Beograd, 1997.

17 thoughts on “Prognoze mogućih zemljotresa u Srbiji

  1. Gradjanin psiho-Srbije

    Posto vidim da se neko bavi ovim temama, mene zanima da li i kako nasi seizmoloski strucnjaci objasnjavaju preko 1000 mikro zemljotresa na Kosmetu od 2000 god. pa na gore?!?!?

  2. Mozda zvucim kao neki streber ali obozavam kosmos i sve u vezi njega, redovno gledam na “National Geographic” sve emisije o svemiru, i smatram da iako nisam skolovan dovoljno za to veoma se dobro ramumem. Hvala na odg :)))

  3. anoimni

    Jel je Vojvodina , to jest severnia pokrajina sigurna od zemljotresa , cuo sam da Vojvodina ima jaku tektonsku plocu i te stvari , da samo u Fruskoj gori moze biti neki mali zemljotres , sta ti znas o tome , 🙂

  4. Mislim da je tako nešto teško predvideti. Međutim, Kraljevo jeste na malo trusnijem područiju i ovaj zemljotres koji je bio jeste u očekivanim granicama. Ali stvarno ne znam koliki je maksimum koji veži za to područije.

  5. Sta je sa zemljotresom u Kraljevu, da li se ocekuje neki novi potres 2011. g i kolike jacine….
    obzirom da smo preziveli 5,6 stepeni u novembru 2010.g
    Hvala.

  6. Mogu reći samo da je Skoplje na solidno trusnom područiju (ali to svi znaju). Ne sećam se tačno koje godine je bio onaj razoran zemljotres koji je napravio ogromnu štetu u Skoplju, ali se lako može ponoviti, baš zbog položaja koji zauzima!

  7. Nikola

    Hteo bih da pitam nesto vise za kod nas u Mk. Jos kad sam bio mali pricalo se Skopje lezi na jos neotkriveno More. To nam je pricao profesor geografije u srednju skolu, u dubini na neki Km nalazi se velika dugacka pestera i malo more(pod skopje(.Dal se nesto o tome zna. I jos nesto, pestera vrelo je dosta poznata kod nas, nasli su neki rakcici sta u su samo nalaze na jos 3-4 mjesta u svjetu. Nema vise informacija, no Francuzi,Nemci,Englezi stalno je ispituju. nemogu da stignu do gde i koliko je dugacka.mozete mi vise nesto o tome rjeci.

  8. upetak 22.04.2010. veliki broj ljudi je u 22,15h osetio udar iz zemnje netipican za zemnjotrese u lazarevackoj okolini! ZNA LI NEKO VISE DETALJA1

Leave a comment