Svetski dan hrane

 

Hrana

 

Svetski dan hrane, 16. oktobar, se svake godine obeležava u svetu sa ciljem da ukaže na sve veće probleme u proizvodnji hrane, neravnomernoj podeli i snabdevanju hranom. Naravno, zahvaljujući organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Po nekim procenama u svetu gladuje više od milijardu ljudi, a to znači da je svaki 6-7 stanovnik ove planete gladan.  Najveći deo gladnog svetskog stanovništva je u Africi, a Etiopija je u samom vrhu.

Ne znam da li se kod nas organizuje obeležavanje ovog dana, ali bi svakako trebalo jer je u Srbiji procenat gladnih za prošlu godinu premašio 12 %.

Crveni krat takođe apeluje da je svaka pomoć dobro došla. Ne samo u hrani, već i pomoć u odeći, obući i sličnim stvarima.

Ovim prilikom bih želeo da skrenem pažnju svima onima koji žele da bace u smeće starije stvari koje više ne žele nositi da ih predaju Crvenom krstu ili nekoj drugoj humanitarnoj organizaciji, jer će to nekome značini mnogo, ako ne i previše.

Neophodna je saradnja država na svetskom nivou i odvajanje bogatijih za siromašne. Međutim, to će biti teško ostvariti, jer nisu svi kao Bil Gejts koji je pre nekoliko nedelja izjavio da če polovinu svog bogatstva izdvojiti za siromašne i želi da to urade i ostali svetski bogataši. Koliko sam saznao on uporno radi na tome da ih ubedi. Koliko će biti uspešan…videćemo.

One thought on “Svetski dan hrane

  1. Pingback: Svetski dan hrane 16. oktobar – Nacionalna jela naših suseda »

Leave a comment