Energetski pasoši

Početkom sledeće godine počeće izdavanje energetskih pasoša za objekte. U ovim pasošima će biti zapisano koliko određeni objekat troši energije za grejanje, hlađenje i osvetljenje.

U Evropskim razvijenim zemljama je ovo normalna stvar, ali kod nas je sve još uvek na samom početku. Ovakvi pasoši imaju dosta prednosti za poboljšanje uslova u životnoj sredini, ali mana će biti verovatno malo veće cene nekretnina.

Ovaj korak unapređivanja uslova u životnoj sredini će zahtevati korišćenje odgovarajućih izolacionih građevinskih materijala na objektima, kojima se postiže veća ušteda energije. Objekti u pasošima će biti rangirani od A do G kategorije. A kategoriju će imati objekti sa najmanjom potrošnjom energije, dok će G kategoriju imati objekti sa najvećom potrošnjom.

Ulaganje u energetski efikasne zgrade se isplati, jer se vrlo brzo uz uštedu energije i plaćanje manjih računa to finansijski oseti.

Energetski pasoš predstavlja sertifikat o energetskoj efikasnosti zgrade. Naši zakoni će u najskorijem roku biti usklađeni sa EU direktivom 2002/91/EC o energetskoj efikasnosti zgrada. Ovo znači da će svaki objekat u Srbiji morati da poseduje energerski pasoš.
Zašto je to važno? Utvrđeno je da zgrade proizvode oko polovine ukupnih emisija ugljen-dioksida (CO2). To je dvostruko više od ugljen-dioksida koji ispuštaju automobili i avioni. Način na koji je zgrada sagrađena, izolovana, način na koji se greje i rashlađuje kao i tip goriva koji koristi su činioci koji definišu emisiju ugljen-dioksida te zgrade. Ustanovljavanje kategorije energetske efikasnosti željenog objekta i postojanje energetskog pasoša kao dokumenta koji svedoči o njegovoj energetskoj efikasnosti je važno za sve zainteresovane strane vezane za objekat.
Za vlasnika objekta energetski pasoš ukazuje na moguća poboljšanja u energetskoj efikasnosti, što za krajnji ishod ima nižu potrošnju energije. Za kupce ili zakupce objekta energetski pasoš pruža informaciju o potencijalnim troškovima električne ili toplotne energije.
Energetski pasoši se uvode kako bi se pomoglo unapređenje energetske efikasnosti zgrada. Ukoliko kupujete ili prodajete kuću/stan, u budućnosti ćete po zakonu morati da imate ovaj dokument. Takođe, pasoš će biti potreban i u slučajevima kada se zgrada gradi, prodaje ili iznajmljuje. Pasoš rangira zgrade u 7 kategorija – od kategorije A koja predstavlja energetski najefikasnije objekte do kategorije G koja predstavlja energetski najmanje efikasne objekte. Izdavanje pasoša sprovodiće kvalifikovani i/ili akreditovani eksperti. Uz pasoš će se dobijati i prateći izveštaj u kojem će biti sugerisana poboljšanja kako bi se povećala energetska efikasnost objekta. Dakle, što je stepen energetske efikasnosti objekta veći, to su izdaci za energiju manji i obrnuto. Naravno, što je objekat bolje rangiran u smislu energetske efikasnosti, to je i njegova vrednost veća. Energetski pasoš će morati da imaju i javni i državni objekti, a objekti čija je površina veća od 1000m2 će morati da ga istaknu na vidljivom mestu.

Izvor: http://www.energetskipasos.com/

Izjavu ministra za životnu sredini i prostorno planiranje možete pročitati na sledećem liku: BEZ PASOŠA NEMA PRODAJE STANOVA

Leave a comment