Otkrivena kometa – blizu Sunca 2013. godine

Otkrivena je nova kometa C/2011 L4 (PANSTARRS) koja se sada nalazi na 1,2 milijardi kilometara od Sunca. Za otkriće je zaslužan Pan-STARRS 1 teleskop na Havaima kroz koji je uočena 5 – 6.juna 2011.godine. Ovaj teleskop je posebno namenjen za otkrivanje ovakvih nebeskih tela. Sutradan je ovo otkriće potvrđeno i drugim instumentima.

Institute for Astronomy/University of Hawaii/Pan-STARRS

Komete obično dobijaju imena prema pronalazaču, ali je ovog puta napravljen izuzetak i ona je dobila ime po teleskopu pomoću koga je otkrivena.

Kometa ima paraboličnu putanju i velika je verovatnoća da će biti samo slučajni prolaznik pored Sunca i da se više neće vraćati. Kada bude prolazila pored naše zvezde,  u februaru ili martu 2013. godine, biće udaljena od nje nekih 50 miliona km. Radi upoređivanja, Merkur je udaljen od Sunca u proseku 57 miliona km.

Kada bude najbliža Suncu, astronomi tvrde da će biti vidljiva golim okom niže na zapadnom horizontu, odmah nakon zalaska Sunca. Takođe se pretpostavlja da ova kometa potiče iz Ortovog oblaka koji se nalazi na samoj granici Sunčevog sistema i koji ga okružuje, a sastoji se od ovakvih manjih ledenih nebeskih tela. Moguće je da je kometu iz tog oblaka izbacila nekada neka zvezda svojim gravitacionim delovanjem.

Više informacija o magnitudi i putanji imate >>>>ovde.

Teleskop  Pan-STARRS 1 ima prečnik primarnog ogledala od 1,8 metara i poseduje najmoćniji fotoaparat na svetu sa 1,4 milijardi piksela koji slika svakih 45 sekundi. Svaka slika je veličine skoro 3 gigabajta.

Leave a comment