Mesijeov Maraton 2012

Mesijeov maraton “Letenka 2012” će se održati u naselju Letenka na Fruškoj gori, u subotu 24. marta 2012.

Takmičenje počinje uveče, nakon zalaska Sunca, ali dobro je da na Letenku stignete ranije, već od 18 časova. Imajte na umu da su noći na Fruškog gori uvek hladne i dobro se obucite makar da preko celog dana bude sunčano i toplo.

Više informacija o maratonu i pravilima takmičenja pogledajte na sajtu AM-a:

Šta je Mesijeov maraton?

Charles Messier je u 18-om veku na nebu otkrio 110 objekta koje je ubacio u svoj katalog. U katalogu se nalaze galaksije, magline i zvezdana jata. Naravno, on je tada smatrao da se svi ti objekti nalaze u našoj galaksiji, a danas njegovi objekti služe za zabavu astronoma amatera.

M objekti – Wikipedia (klikni na sliku)

Mesijeovi Maratoni (MM) su skupovi astronoma amatera koje obično organizuju astronomska društva. Za vreme maratona je potrebno naći što više M objekta. Međutim, ovaj maraton se ne može održati u bilo koje doba godine jer nisu uvek vidljivi svi M objekti na nebu. To zavisi od položaja posmatrača na Zemlji i od doba godine. Svi M objekti su vidljivi  baš ovih dana, odnosno kraj marta i početak aprila.

Recimo, poznata galaksija Andromeda nosi oznaku M31, zvezdano jato Plejade M45, ostatak supernove iz 1054. godine Crab nebula M1, galaksija Sombrero M104 itd.

U toku godine broj M objekta varira u toku noći. Neka su na nebu u toku dana, a neka u toku noći. Sve zavisi. Međutim ovo je vreme kada je moguće naći sve objekte u jednoj noći.

Sve što vam je potrebno jeste zvezdana karta, dobar instrument i dobra volja. Od instrumenata je dovaljan solidan dvogled, recimo neki 7X50 ili naravno teleskop.

Takmičari obično počinju posmatranje sa prvim mrakom i to sa objektima koji se nalaze nisko na zapadnom horizontu. Razlog je taj što će ti objekti prvi “pobeći” sa neba. Zatim lagano pomeraju istrumente prema istoku. Izdržljivost je jedan od bitnih faktora, jer nije lako vrteti se oko teleskopa cele noći, od sumraka do svitanja. Ali je, naravno, doživljaj jedinstven.

Ono što je posebno bitno jeste kako se obući? Pa toplo, jer ove noći znaju biti baš hladne, naročito ako se maraton održava na većim nadmorskim visinama, a obično je tako.

9 thoughts on “Mesijeov Maraton 2012

  1. Pingback: Mesijeov maraton “Letenka 2012.” » Astronomsko udruženje "Eureka" - Kruševac

  2. Nikola

    Svaka cast sajt Vam je odlican.Ima mnogo tekstova,a i ja sam mnogo saznao.Nego samo kazem da ste napravili gresku u pisanju (svi pravimo greske) .Naravno da se prasta posle toliko informacija i truda.

  3. Nikola

    pa ako je M31 galaksija Andromeda onda ste napravili gresku u pisanju teksta gore jer ste napisali: ”poznata galaksija Andromeda nosi oznaku M33”

Leave a comment