Stiže leto 2012

Datum i vreme početka leta, baš kao i ostalih godišnjih doba, varira od godine do godine. Leto može početi 20, 21 ili 22. juna i predstavlja trenutak kada je Sunce najsevernije od nebeskog ekvatora (ekvator na Zemlji projektovan na nebesku sferu) u toku jedne godine.

Do ove razlike u vremenu početka leta dolazi zbog toga što prema gregorijanskom kalendaru godina traje 365 dana ili 366 kod prestupnih godina, dok tropska godina traje u proseku 365.242199 dana. Tropska godina je tačno vreme za koje se Sunce ponovo vrati u isti položaj, gledano sa Zemlje nakon jednog ciklusa godišnjih doba. Recimo, od letnjeg solsticija do sledećeg letnjeg solsticija. Bitno je i napomenuti da se Zemlja ne kreće uvek konstantnom brzinom oko Sunca.Više o tome pogledajte >>>> ovde.

Letnji solsticij i Sunčevi zraci – izvor: timeanddate.com

Ove godine leto počinje 21. juna u 01:08 za naše područije, odnosno za zemlje sa +2h u odnosu na UTC vreme. Trajaće do 22. septembra u 16:49. Tada je dugodnevnica i svi koji žive severno od ekvatora tada imaju najduži dan u godini. Sunčevi zraci padaju normalno na severni povratnik (najsevernije paralele do koje se Sunce stiže u zenitu u podne) i tada će se Sunce nalaziti pod uglom od 23,5 stepena severno u odnosu na nebeski ekvator.

Severni i južni povratnik

Svi koji žive severno od Artičkog kruga videće Sunce tokom celog dana, dok je kod onih koji žive južno

Ekvinocij i solsticij

od Antarktičkog kruga u ovo doba godine noć. To se lepo vidi na slici iznad.

Od trenutka početka leta Sunce se zaustavlja (solsticij) sa svojim kretanjem severno od nebeskog ekvatora i počinje da se kreće suprotno, dakle prema nebeskom ekvatoru. To traje do jesenje ravnodnevnice, odnosno jesenjeg ekvinocija kada će Sunčevi zraci padati normalno na ekvator i dna i noć će trajati približno jednako. Nakon toga se ponovo udaljava od nebeskog ekvatora i kreće se prema jugu sve dotačke zimskog solticija, kada će dan biti najkraći a noć najduža, odnosno kada će Sunčevi zraci padati normalno na južni povratnik.

U trenutku početka leta ove godine, Sunce će se nalaziti u sazvežđu Bik, na samoj granici sa sazvežđem Blizanci gde će se naći već narednog dana. U sazvežđu Bik Suncu će društvo praviti Jupiter i Venera, dok će Mesec zajedno sa Merkurom biti u sazvežđu Blizanci. I onako usput…tu negde će biti i planetoid Ceres i astreroid Vesta. Sve ovo je na sledećoj slici preuzetoj iz Stellarium-a:

Položaj nekih nebeskih tela u trenutku početka leta

Na sledećoj slici je prikazan položaj Sunca, u trenutku početka leta, u odnosu na nebeski ekvator. Nebeski ekvator je prikazan plavom linijom preko cele slike, dok je ravan ekliptike prikazan crvenom bojom. Ako pogledamo stepene koji se nalaze sa strane vidimo da je Sunce udaljeno od nebeskog ekvatora za 23,5 stepeni.

Klikni na sliku:

Sunce, ekliptika, nebeski ekvator i stepeni

One thought on “Stiže leto 2012

  1. Pingback: Dolazi leto 2012 « Lebane

Leave a comment