Stiže pljusak Perseida 2012 (12/13 avgust)

Tokom godine mnogo meteorskih kiša  “padne” iznad naših glava. Neke su većeg, a neke manjeg intenziteta. Sada je trenutno u toku “pljusak” Perseida.

Perseidi su meteorska kiša koja nas oduševljava svojim intenzitetom svake godine od 25. jula do 18. avgusta. Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) očekuje u noći između 12/13 avgusta. Prosečan ZPČ za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude i preko 100.

Prema prognozi sajta spacedex.com, za Srbiju se očekuje ZPČ u noći maksimuma oko 30. Mada, to ne mora ništa da znači, jer je jako teško predvideti tačan broj.

Perseidi predstavljaju ustvari ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttle koja oko Sunca obiđe za 130. godina. Otkrivena je daleke 1862. godine.

Zemljina atmosfera nas štiti od udara malo većih meteora u kiši Perseida i tada uživamo u malo jačem bljesku na nebu, pri sagorevanju većih fragmenata. Zabeleženi su i udari u Mesec.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno. Ako neko ima mogućnosti da neku od ovih noći provede na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaće u meteorskoj kiši.  Ko bude tada u gradu biće mnogo manje oduševljen.

Ove godine, za razliku od prethodnih, Mesec neće praviti previše problema. Iako će se nalaziti u sazvežđu Bik, koje se graniči sa sazvežđem Persej, biće svega 24% od punog Meseca i izaći će iznad istočnog horizonta tek posle 2:30h.

Tada će se nalaziti baš između Jupitera i Venere na jutarnjem nebu.

Radijant Perseida

Oni koji uvek požele neku želju kada vide “zvezdu padalicu”…možda im ponestane  želja, jer teško da neko može imati toliko želja koliko će tih noći videti “zvezda padalica”.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

Prividna tačka (radijant) iz koje “izlaze” meteori se nalazi između sazvežđa Persej i Kasiopeja (vidi sliku). Kasiopeju je na nebu lako naći jer spada u cirkumpolarna sazvežđa (ona koja nikada ne zalaze) i nalazi se visoko na nebu. Prepoznatljivo je po tome što ima oblik slova W.  Više o sazvežđima pogledajte OVDE!

Evo kakva je brojnost bila do sada, van noći u kojoj se očekuje maksimum:

http://www.imo.net/live/perseids2012/

NASA o Perseidima:

Sledi video koji je urađen ranije. Fenomenalan je. Uživajte!

3 thoughts on “Stiže pljusak Perseida 2012 (12/13 avgust)

  1. Pingback: Posmatrali smo Perseide « Astronomsko društvo "BOR"

Leave a comment