Kometa ISON se približava Marsu

Trenutno je kometa C/2012 S1 ISON najzanimljiviji nebeski objekat. Međutim, još uvek se ne zna kako će se stvari odvijati u narednih

Kometa ISON, 30.04.2013. - foto: hubblesite.org
Kometa ISON, 30.04.2013. – foto: hubblesite.org

nekoliko meseci, ali izgleda da su prvobitne prognoze o njenoj maksimalnoj magnitudi koju je trebala da dostigne na našem nebu netačne.

Prognoze su bile da će dostići magnitudu -12 što bi moglo da de uporedi sa sjajem Meseca između prve četvrti i punog Meseca, ali sada je situacija drugačija. Neke prognoze govore o magnitudi -6, dok druge njen mogući sjaj upoređuju sa sjajem Venera ne večernjem nebu. To bi podrazumevalo magnitudu od oko -4.

Ipak, izgleda da je rano za davanje bilo kakvih prognoza jer je još uvek nepoznat tačan prečnik komete. Pretpostavlja se da je prečnik oko 3 km, ali sama kometa je još uvek skrivena u oblaku prašine i gasa oko komete.

Trenutno kometa juri prema Marsovoj orbiti i 1. oktobra bi trebala biti najbliže Marsu. Proleteće na udaljenosti od 0,07 AJ od površine crvene planete, što je 6 puta bliže nego što će ikad prići Zemlji.

Upoznajte se: Jedinice za merenje rastojanja u Svemiru

Roveri na Marsu kao i letelice oko njega će pokušati da fotografišu kometu, ali još uvek nije sigurno da li će se kometa videti sa mesta na kome je rover Curiosity. Ipak, roveri i letelice nisu opremljene opremom za fotografisanje kometa, ali vredi pokušati.

Trenutni položaj komete ISON u odnosu na orbite unutrašnjih planeta Sunčevog sistema je sledeći:

Kometa ISON (25.08.2013.) - izvor: www.heavens-above.com
Kometa ISON (25.08.2013.) – izvor: http://www.heavens-above.com

NJena udaljenost od Sunca trenutno iznosi 2283 AJ i kreće se brzinom od 27.879 km/s.

Prolaz komete blizu Marsa će pomoći naučnicima da dobiju tačnije podatke o kometi kao i o tome koliki je njen tačan prečnik. Ukoliko je prečnik veći od 0,5 km kometa bi krajem novembra trebala da preživi susret sa Suncem, nakon čega bi mi mogli da uživamo u posmatranju i fotografisanju komete ISON.

U svakom slučaju pratićemo dešavanja vezana za ovu kometu.

Kako se kometa bude pribrižavala Suncu nakon prolaska Marsove orbite doći će i do isparavanja vode koje je trenutno još uvek zamrznuta, a takođe će se i dužina repa komete povećavati.

Pogledajte NASA-in video o najnovijim podacima o kometi ISON:

Povezani tekstovi:

Još jedna Hablova slika komete ISON

Kako je Habl video kometu ISON

Kometa ISON sve bliža Suncu

Putanja komete ISON

Snimak komete ISON

Uskoro kometa vidljiva golim okom

2013. – moguća godina kometa

Leave a comment