Kometa ISON sutra blizu Marsa i nova slika

Kometa ISON će sutra proći na svega 0,07 AJ (1 AJ = 150 000 000) od površine Marsa gde je spremno čekaju veštački sateliti – Mars Express i Mars Reconnaissance Orbiter koji kruže oko crvene planete, kao i roveri na njegovoj površini. Ko će imati više sreće videćemo.

Sjaj komete je znatno slabiji od očekivanog, a koji je prognoziran kada je kometa otkrivena. Po poslednjim prognozama možda će dostići magnitudu sličnoj Veneri, odnosno oko -4, ali je vrlo moguće da bude jedva vidljiva golim okom ili da ne preživi susret sa Suncem koji je “zakazan” za 28. novembar kada bi trebalo da proleti na svega 1,2 miliona km od Sunca (prečnik Sunca je oko 1,3 miliona km). Vredi pogledati i dijagrame sa ovog linka.

Ono što je trenutno zanimljivo je da poslednje slike pokazuju zelenkastu boju komete što znači da je kometa postala aktivnija, odnosno da Sunce sada sve više utiče na isparavanja na površini komete, kao i da njen rep postaje sve duži.

Ova slika je napravljena 28. septembra, a fotograf je Michael Jaeger:

Kometa ISON (28.09.2013) - foto: Michael Jaeger
Kometa ISON (28.09.2013) – foto: Michael Jaeger

Spremno kometu dočekuju kako NASA i ESA, tako i astronomi amateri širom sveta. Neko će posmatrati, neko fotografisati, a neko i jedno i drugo. Ipak, izgleda da je rano za davanje bilo kakvih prognoza jer je još uvek nepoznat tačan prečnik komete. Pretpostavlja se da je prečnik oko 3 km, ali sama kometa je još uvek skrivena u oblaku prašine i gasa oko komete.

Naučnici se nadaju da će ovaj prolaz komete ISON blizu Marsa dati odgovore na neka pitanja, kao i da će pomoći u davanju prognoza o budućem ponašanju komete. Ukoliko je prečnik veći od 0,5 km kometa bi krajem novembra trebala da preživi susret sa Suncem. Pratićemo dalja dešavanja.

Povezani tekstovi:

Kometa ISON se približava Marsu

Još jedna Hablova slika komete ISON

Kako je Habl video kometu ISON

Kometa ISON sve bliža Suncu

Putanja komete ISON

Snimak komete ISON

Uskoro kometa vidljiva golim okom

2013. – moguća godina kometa

Leave a comment