ISON – kometa koja zna iznenaditi

ISON je kometa koju već godinu dana čekamo da nam priredi astronomski događaj za pamćenje. Mnogi su imali želju je fotografišu ili posmatraju, jer posmatranje kometa nije nešto što se može doživeti često.

Sinoć su mnogi sa velikim očekivanjem gledali prenos uživo – prolazak komete pored Sunca. Neki su bili optimisti, a neki ne. Kako je prenos odmicao skoro svi su bili sigurni da kometa nije preživela, jer ipak na to su navodila i prethodna saopštenja da je jezgro komete počelo sa dezintegracijom.

Nije toliko strašno što je kometa prevarila nas i što smo pomislili da je više nećemo videti, ali ona je prevarila i naučnike NASA-e, kao i ostale. Mada je jedan od učesnika prenosa uživo rekao da ćemo pravo stanje stvari znati kroz nekoliko sati.

Ni ja nisam bio od onih optimista koji su mislili da ćemo je ponovo videti, ali me je kometa prijatno iznenadila dok sam gledao najnoviji video koji je napravila letelica SOHO dok sam pretraživao vesti na svom telefonu. Ovo je taj video:

Prema najnovijim navodima kometa nije u potpunosti preživala prolazak pored Sunca, već jedan njen deo, za koji se ne zna koje su mu dimenzije, kao ni da li će opstati u narednih nekoliko dana.

Mislim da se, nakon ovolikih iznenađenja jedne komete, niko više ne usuđuje da daje prognoze dok sve ne bude potpuno jasno.

Ono što je jasno iz najnovijih snimake je to da je kometa dobila mnooogo na sjaju nakon prolaska pored Sunca. Šta se tačno dešava, kao što je rečeno, niko se ne usuđuje da kaže ili prognozira. Iz svega ovog zaključujemo da ćemo morati da sačekamo još neko vreme.

Još jedan odličan snimak:

4 thoughts on “ISON – kometa koja zna iznenaditi

Leave a comment